Hvilke lamper skal du have hængende i køkkenet - 5 gode bud

Den belysning vi vælger, er essentiel for vores oplevelse af det enkelte rum. Køkkenet er et funktionelt og praktisk rum, der har flere funktioner. Derfor bør vi også stille høje krav til rummets belysning. Vi bruger trods alt meget tid i køkkenet - og meget af den tid bruger vi reelt på at arbejde. 

Læs med her, hvor du får 5 bud på lamper, der på hver sin måde har egenskaber, der er nødvendige i køkkenet - hjemmets måske vigtigste rum. 

1. Loftlampen - den overordnede belysning af rummet

 Ethvert køkken har brug for en loftlampe. Denne loftlampe skal gerne placeres midt i rummet og give et bredt, behageligt lys, der rammer hele lokalet. Idéen med loftlampen er, at det kan være tændt, når ikke rummets øvrige funktioner bruges. Loftlampen er altså den lampe, der giver det basale lys fundament i køkkenet.

Der findes mange forskellige formere for loftlamper, og her er der rig mulighed for at skabe en personlig stil igennem design og type. Lyset bør være blødt og varmt, men ikke for afdæmpet. Denne lampe skal gerne kunne oplyse hele rummet, men uden at sætte spot på dele eller elementer af dit køkken. Loftlampen skaber den overordnede belysning af rummet.

2. Emhættelyset - en nødvendighed i ethvert køkken

Langt de fleste køkkener er udstyret med en emhætte over kogepladerne. I de moderne køkkener er emhætten smallere og gemt mere væk, men ikke desto mindre er den til stede. 

Emhættelyset er de lamper, der er indarbejdet i selve emhætten. Ofte betjenes de også sammen med emhættens øvrige funktioner. Dette lys er særdeles vigtigt, da det er det lys, du bruger, når du står med de varme gryder og pander. Lyset her skal være skarpt, køligt og tydeligt uden skygger. 

3. Spotlys - hjælp til madlavning

Et køkken har mange arbejdspladser. Udover kogepladerne, så findes der i ethvert køkken mange flader, der bruges flittigt. Ofte er et køkkendesign udført således, at man har bordflader under køkkenskabene, hvorfor det giver mening at opsætte spotlys lamper på undersiden af køkkenskabene. En god spotbelysning er vigtigt i et køkken, og særligt her hvor du skærer grøntsager, tilbereder kødet og anretter maden. Madlavning er et arbejde, og det er essentielt, at du giver dig selv de bedste arbejdsvilkår, hvis du vil skabe gode resultater.

Spotlys fås i mange forskellige udgaver - både som enkelte pærer, som lamper i forskellige designs og med varierende styrke i selve belysningen. Spotlys kan også fås med muligheden for at dæmpe eller skærpe belysningen efter behov, hvilket kan være særdeles relevant i et køkken, hvor du laver mad. 

4. Lampen over spisebordet - hyggelig belysning 

De fleste køkkener har flere funktioner end blot at være værksted for madlavningskunsten. Mange af os spiser også i køkkenet, og har vi plads, har vi som regel et spisebord stående. Det er her, vi starter dagen, og det er her, familien samles om aftensmaden. Det er også her, vi kan nyde en kop kaffe i ro og fred, inden resten af huset kommet hjem. Køkkenets spisebord er for mange noget lidt særligt, og det sætter selvfølgelig krav til belysningen - belysningen gør nemlig rigtig meget for stemningen. 

Et godt valg af lampe til spisebordet er en klassisk, lavt hængende loftlampe, der giver et blødt og behageligt lys. Det er vigtigt, at lampen over spisebordet passer ind i indretningen, og at den rammer den rette stemning - stemningen er afgørende for vores oplevelse af rummets funktion.

Loftlamper til spiseborde findes i et væld af stilarter og design, og du kan let finde lige den, der matcher dit hjem og din indretning bedst muligt. Fordi du har meget andet belysning i køkkenet, kan du med fordel gå efter en lidt afdæmpet, hyggelig belysning - denne lampes funktion er ikke at lyse op, men at sætte en rar atmosfære. 

5. Bordlampen - stil og design

Udover de mange forskellige funktionslamper du bør have i dit køkken, så er også den pæne bordlampe, der signalerer stil og personlighed, et godt bud på en lampe, der kan fuldende køkkenet. 

En stilfuld lampe, der er købt med formålet at klæde rummet, har lige så høj værdi som de funktionelle lamper. Vores køkken er et rum, vi bruger enormt meget tid i, og der skal være rart at være. Derfor bør du gøre noget ud af indretningen - det skal gerne føles som dit rum. Bordlamper er særdeles brugbare, når det handler om at sætte et særligt præg på et rum.

De fås i mange forskellige versioner og der er noget for enhver smag. Derudover er de lette at installere og lette at flytte rundt efter behov - de kommer med andre ord med alle muligheder for at skabe en indretningsstil, der er selvvalgt. Du kan finde flotte designer lamper hos Andlight og i øvrigt få masser af inspiration til din køkkenbelysning.

Menu
Top